Aikido i deca

"Aikido je borilačka veština u kojoj nema takmičenja. Deca se u Aikido sali uče da najveći uspeh nije poraziti drugog, već uvek, na svakom treningu, pobediti sebe, uvek znati da si dao najbolje od sebe i da si učio najbolje što si mogao. Aikido nas uči da poštujemo sebe, ali i da volimo i cenimo druge. Naš partner nam u svakoj tehnici daje svoje telo i svoju energiju da vežbamo, a mi se odužujemo uklapajući se sa njegovim napadom dok zajedno ne dođemo u poziciju u kojoj napadač više ne postoji i svaka agresija je kontrolisana.
Trening u Aikido Dojo Dunavu je koncipiran tako da deci bude zabavan, jer samo kroz igru mogu napredovati i usavršavati svoju veštinu. Radi se zagrevanje, vežbe istezanja, aikido kretanja, padovi,... Aikido tehnike uvežbavaju se kako sa Jo-om (štapom), tako i sa Bokenom (drvenim mačem). Kroz trening deca će neminovno naučiti i nekoliko osnovnih japanskih reči (hvala, levo, desno, glava, brojevi,...).
Aikido je veština koja se može vežbati u svakom životnom dobu, jer za pravilno izvođenje tehnika nikakva snaga nije potrebna. Aikido Dojo Dunav podstiče roditelje da se u treningu pridruže svojoj deci i vežbaju sa njima. 

Ono što je mene podstaklo da otvorim Aikido školu za decu je upravo to što sam imala prilike da vidim kako Aikido od dece pravi čestite ljude pune samopouzdanja, ali i ljubavi i poštovanja za druge ljude."

Snežana Petrović, 1. Dan Aikikai

Gde se održavaju treninzi?
Treninzi se održavaju u ulici Svetosavska 100, Novi Banovci, preko puta škole, u prostorijama Best Gym. Uslovi za trening su idealni u sali pokrivenoj tatamijima (strunjačama). Prostor je klimatizovan i obezbeđeni su svi rekviziti neophodni za trening. U dođou se mogu naći i Jo (štap) i Boken (drveni mač), prilagođeni za decu, koji su nam neophodni za trening.

Kada doći na trening?
Treninzi se održavaju utorkom i četvrtkom od 19:00 do 20:00. Na trening je potrebno doći 15 minuta ranije kako bi pripremili strunjače i otpočeli trening na vreme. Ulazak na trening je moguć i posle zvaničnog početka treninga, ali samo uz dozvolu učitelja.

Ko je instruktor?
Treninge vodi Snežana Petrović nosilac crnog pojasa 1. Dan Aikikai. Aikidom se bavi već 15 godina i učila je od najboljih domaćih, ali i stranih instruktora. Redovno posećuje internacionalne Aikido seminare na kojima kontinuirano unapređuje svoje znanje.