Učitelj Hiroshi Tada – biografija

Učitelj Hiroshi Tada – biografija

Hiroši Tada je jedan od poslednjih živih instruktora iz posleratne generacije koja je gradila Aikikai Hombu Dojo u Tokiju pod vodstvom Kišomaru Uešibe i Koiči Toheia. Rodjen je u Tokiju; diplomirao na univerzitetu Vaseda gde je bio kapiten karate kluba pre nego što je 1948. počeo da vežba Aikido kod Moriheja Uješibe.

Godine 1964-e O’Sensei ga je poslao u Italiju da podučava Aikido. Tamo osniva Aikikai Italije pod nazivom Društvo za negovanje japanske tradicionalne kulture.

U Japan se vraća 1973. Nakon povratka u Japan bio je stariji instruktor u Hombu Dojo-u, a i danas aktivno podučava u Gesoji Dojo-u. Njegov Aikido karakteriše vanredno dinamična i neprekidna povezanost izmedju vežbača, a razvio je i poseban sistem vežbi disanja i meditacije koje je nazvao Kinorenma (気の錬磨 „vežbe za razvoj Ki energije“).

Sensei Hiroši Tada, 9. Dan Aikikai
Sensei Hiroši Tada, 9. Dan Aikikai

I nakon povratka u Japan Hiroši Tada redovno odlazi u Italiju gde održava vikend seminare kao i tradicionalni letnji dvonedeljni seminar. Poslednjih godina ovaj seminar održava se u La Speciji.

U intervju koji je Sensei Hiroshi Tada dao za Aikido žurnal možete pročitati njegova razmišljanja o samostalnom treningu i o neophodnosti vežbanja štapa i mača kao i o njegovom poznanstvu sa učiteljem Nakamura Tempu.

Jedan od njegovih karakterističnih prikaza, ovog puta u Švajcarskoj 2009. godine

Autor: Aikido Dojo Dunav